Descobreix què és el Big Data i quines aplicacions té

Tiempo de lectura: 2 minutos

Tots hem sentit a parlar del Big Data però, segurament, no sabem ben bé què és. Entenem per ‘Big Data’ quantitats de dades a gran escala que sobrepassen la capacitat del software convencional per ser capturades, processades i emmagatzemades en un temps raonable. El concepte també engloba les infraestructures, tecnologies i serveis que han estat creats per poder gestionar aquesta gran quantitat d’informació.

Contínuament estem fabricant dades, ja sigui de manera directa o indirecta. Segons la Unió Europea, actualment es generen 1.700 nous bilions de bytes per minut (l’equivalent a uns 360.000 DVD).

Big Data

Perquè ens en fem una idea, cada dia fem servir molts dispositius mitjançant els quals s’emet una quantitat ingent d’informació: cada vegada que fem clic a una pàgina web, paguem amb targeta de crèdit, pengem imatges a les xarxes socials, encenem el GPS, etc. Totes aquestes (i moltes més) accions produeixen dades massives que han de ser tractades.

En resum, l’objectiu del Big Data es defineix amb les anomenades ‘4Vs’: gestionar un volum de dades descomunal a la major velocitat possible i classificar la gran varietat d’informació que proporcionen, sempre i quan sigui veraç.

Tipus de Big Data

Podem classificar el Big Data segons la seva procedència i la seva estructura.

Big Data

Usos del Big Data

Un cop recollida i emmagatzemada la informació, cal extreure’n indicadors que puguin ser útils prendre decisions, fins i tot en temps real.

Vegem alguns exemples reals d’ús del Big Data:

  1. Màrqueting: segmentació de clients. Moltes empreses utilitzen el Big Data per adaptar els seus productes i serveis a les necessitats dels seus clients, optimitzar operacions i infraestructures, i trobar nous camps de negoci.
  2. Esports: optimització del rendiment. Dispositius com els smart watches registren automàticament dades com el consum de calories o els nivells de condicionament físic.
  3. Salut pública: codificació de material genètic. Per exemple, hi ha plataformes d’anàlisi de dades massives que es dediquen a descodificar cadenes d’ADN per tal de comprendre millor les malalties i trobar nous tractaments.
  4. Noves tecnologies: desenvolupament de dispositius autònoms. L’anàlisi de Big Data pot contribuir a millorar màquines i dispositius, i fer-los més autònoms. Un exemple són els cotxes intel·ligents.
  5. Seguretat: detecció i prevenció de crims. Els cossos de seguretat utilitzen les dades massives per localitzar criminals o prevenir activitats delictives com ara els atacs cibernètics.

Esperem que aquests exemples t’hagin ajudat a comprendre què és el Big Data i quins usos té. En quins altres camps creus que també podem parlar de dades massives? Deixa’ns el teu comentari!

Mediacloud.